Ex-eurocommissaris Neelie Kroes duikt op in Bahama’s Leaks

Ex-eurocommissaris Neelie Kroes duikt op in Bahama's Leaks

Neelie Kroes was jarenlang directeur bij een vennootschap op de Bahama’s, genaamd Mint Holdings Limited. Dat onthullen de Bahama’s Leaks, een nieuw wereldwijd gegevenslek over het belastingparadijs in de Atlantische Oceaan dat de krant De Tijd en het weekblad Knack mee onderzochten. Gewezen Europees commissaris Kroes probeerde het in een eerste reactie nog te ontkennen, maar een van de meer dan 1,3 miljoen documenten die nu uitlekken via Bahama’s Leaks, bewijst het zwart op wit, schrijft De Tijd. Op een officieel document leest de krant dat de voormalige eurocommissaris directeur was van Mint Holdings tussen 4 juli 2000 en 1 oktober 2009. In die periode, van 22 november 2004 tot 1 november 2014, was Kroes Europees commissaris. Eurocommissarissen moeten al hun bestuurdersjobs opgeven. Nooit heeft Kroes destijds haar rol bij de vennootschap op de Bahama’s publiek gemaakt.

De advocaat van Kroes geeft in een geschreven reactie toe dat ze deze functie niet vermeldde in haar aangifte als Europees commissaris. “Ze ging ervan uit dat ze niet langer directeur was van de vennootschap. Maar door een administratieve fout bleef mevrouw Kroes in het register staan, terwijl ze nooit deelnam aan vergaderingen of activiteiten van Mint Holdings. Ze zal de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, daarover inlichten en de volle verantwoordelijkheid dragen”, zo wordt de advocaat geciteerd.

De nu 75-jarige Kroes is vandaag onder andere adviseur bij de wereldwijde taxidienst Uber en bij Bank of America Merrill Lynch.

bron: Belga