Algemene vergadering VN – Obama kondigt engagement aan van 50 landen rond opvang van 360.000 vluchtelingen

Algemene vergadering VN - Obama kondigt engagement aan van 50 landen rond opvang van 360.000 vluchtelingen
Algemene vergadering VN - Obama kondigt engagement aan van 50 landen rond opvang van 360.000 vluchtelingen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag tijdens een topbijeenkomst in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het engagement aangekondigd van een vijftigtal landen om dit jaar nog in totaal 360.000 vluchtelingen op te vangen, wat een verdubbeling is van de huidige cijfers. Ze willen ook de toegang voor vluchtelingen tot werk en school vergemakkelijken. “Tezamen zullen onze landen het aantal vluchtelingen dat we opvangen verdubbelen en het optrekken tot 360.000 dit jaar”, aldus Obama. “De vluchtelingen, waarvan het merendeel vrouwen en kinderen zijn, vluchten van de oorlog, het zijn slachtoffers. We kunnen onze ogen niet afwenden of onze rug naar hen keren. De deur in het gezicht van deze families dichtgooien zou onze belangrijkste waarden verraden.” Enkelen van hen weigeren omdat ze moslims zijn, zou neerkomen op “het versterken van terroristische propaganda”, zei Obama nog, verwijzend naar een voorstel van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.
Obama loofde in het bijzonder het leiderschap van Canada en Duitsland. “Ik wil bondskanselier Angela Merkel en premier Justin Trudeau en de volkeren van beide landen persoonlijk bedanken”, zei de Amerikaanse president.
“Ik reken echt op jullie sterk leiderschap, en in het bijzonder jullie medeleven”, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. “Jullie medeleven kan deze hulpeloze mensen echt helpen. Als wij dat niet kunnen, wie kan dat dat wel?”
Ook België neemt deel aan de bijeenkomst van de landen die de grootste bijdrage leveren voor de humanitaire hulp. Premier Charles Michel (MR) verklaarde na de toespraak van Obama dat België een voorbeeld is voor de opvang van vluchtelingen in Europa.
Eerder op de dag had Obama de rijke landen al opgeroepen om meer inspanningen te doen, “zelfs wanneer dat moeilijk is vanuit politiek oogpunt”. De Verenigde Staten hebben zelf afgelopen jaar 10.000 Syrische vluchtelingen opgevangen, wat door mensenrechtenactivisten als onvoldoende wordt beschouwd. Voor 2016-2017 heeft Washington zich geëngageerd om in totaal 110.000 migranten in totaal op te vangen.
De top werd bijeengeroepen door Obama en georganiseerd door Ban Ki-moon en leiders van Canada, Ethiopië, Duitsland, Jordanië, Mexico en Zweden.

Bron: Belga