Zwitserland schrapt verplichte lessen voor honden en hun baasjes

LOS ANGELES, CA - AUGUST 23: Dogs walk around the warning track as they take part in the Dodgers' annual "Pups in the Park" day before the game between the New York Mets and the Los Angeles Dodgers at Dodger Stadium on August 23, 2014 in Los Angeles, California. Stephen Dunn/Getty Images/AFP

Het Zwitsers parlement heeft besloten om de verplichte lessen aan de hondenschool en het bijhorende cursus voor eigenaars te schrappen. De bedoeling was om het aantal beten terug te dringen, maar daarop had de maatregel blijkbaar geen effect.

Iedereen die in Zwitserland een hond in huis nam, moest vier uur naar de hondenschool zodat het beestje leerde gehoorzamen. Het baasje moest ook cursus volgen en een vergunning behalen, ongeacht het ras van de hond. Zelfs wie een chihuahua adopteerde moest zich volgens de wet bijscholen, al was meer intensieve training verplicht voor gevaarlijkere hondenrassen.

De maatregel is in 2008 geïntroduceerd, drie jaar nadat een jongetje in de buurt van Zürich gedood werd door een groepje pitbulls. Swiss Info bericht dat acht jaar later een rapport verschenen is. Daarin staat dat het aantal incidenten met honden en het gedrag van hun baasjes nauwelijks veranderd is. Bovendien mijdt één op de vijf hondeneigenaars de cursus.

Ondanks protest van de minister van Binnenlandse Zaken Alain Berset, die vasthoudt dat het aantal tragedies met honden sindsdien wel gedaald is, heeft een het Zwitsers parlement toch besloten de wet af te voeren. Of dat nu betekent dat gevaarlijke honden ook niet meer naar de hondenschool moeten, is volgens Swiss Info nog niet duidelijk.

Foto AFP / S. Dunn