Vuye en Wouters zetten projecten op eigen houtje verder

Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA nadat ze eerder door het partijbestuur op non-actief werden gezet na een kritisch kranteninterview. “Met spijt in het hart nemen wij deze moeilijke beslissing”, stellen de twee Kamerleden.

Vuye (foto rechts) en Wouters (links) kregen een voorstel voorgeschoteld om op een andere manier samen te werken, maar daarin konden ze zich niet vinden. “In de nieuwe constructie wordt Objectief V een partijorgaan”, verklaart Wouters. “Het zou ook niet meer onder onze leiding zijn, maar onder leiding van de ondervoorzitter van N-VA. Het was ook de bedoeling dat we niet meer zelfstandig zouden kunnen communiceren. Dat was voor ons een brug te ver.”

De twee blijven als onafhankelijken zetelen in de Kamer, waar ze in samenwerking met de Vlaamse Beweging “het democratisch Vlaams-nationalisme een stem willen geven”. Daarnaast willen ze een nieuw kader creëren om hun projecten verder te zetten. “Gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA, lijkt ons dit noodzakelijk. We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer”, schrijven ze in een mededeling.

N-VA betreurt niet alleen de beslissing van Vuye en Wouters, maar ook dat er de voorbije dagen twijfel werd gezaaid over de essentie van de partij. “Laat daar geen twijfel over bestaan: de N-VA zal voluit blijven gaan voor de uitvoering van het confederalisme”, klinkt het bij het partijbestuur.