Vanaf juni is roaming een heel jaar gratis in de EU

De Europese Commissie stelt voor om roaming het hele jaar gratis te maken. De beperking tot 90 dagen is van de baan, net zoals de hele discussie over de manier waarop de beperking ingevoerd zou worden.

Eind vorig jaar besliste de EU-Commissie om de extra roamingkosten die telecomoperatoren aanrekenen voor draadloos bellen, surfen en sms’en in het buitenland, te doen verdwijnen vanaf 15 juni 2017.

Eerst was er nog sprake over een bijkomende factuur als die periode in het buitenland langer dan 90 dagen bleef duren. Maar na de storm aan kritiek komt commissievoorzitter Jean-Claude Junker met een nieuw plan waarin het wel mogelijk is om een heel jaar lang gratis te roamen. Wel zullen er nieuwe maatregelen komen om misbruik van dat systeem op te sporen ten bestraffen.

Is een Belg bijvoorbeeld een sim-kaart koopt in Letland – waar de prijs zesmaal lager ligt dan hier – en die systematisch in ons land gebruikt, wordt dat beschouwd als misbruik. Dan mag de Belgische overheid of het betrokken telecombedrijf tussenbeide komen. Voor grensarbeiders wordt een uitzondering gemaakt.

Het nieuwe voorstel van de EU-Commissie wordt nu aan de lidstaten ter goedkeuring voorgelegd.