[UITGELEGD] Wat is er aan de hand in Congo?

Demonstrators gather in front of a burning car during an opposition rally in Kinshasa on September 19, 2016. Police fired tear gas at scores of opposition supporters rallying in Kinshasa to demand that DR Congo's long-serving President Joseph Kabila step down this year, AFP journalists said. Kabila, who has ruled DR Congo since 2001, is banned under the constitution from running again -- but he has given no sign of intending to give up his job in December. / AFP PHOTO / EDUARDO SOTERAS

De voorbije dagen kwamen Congolese burgers massaal op straat tegen hun president. Gisteren was het na twee woelige dagen kalmer.

Wat is er gebeurd?

Bij hevige protesten eerder deze week werd er op betogers geschoten door de ordediensten. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers daarbij vielen, maar het zou gaan om twintig tot zelfs meer dan vijftig doden. Bovendien werd er brand gesticht in de hoofdkwartieren van drie oppositiepartijen, Fonus, MLP en UDPS. Ook daarbij vielen doden. Naast Kinshasa waren er nog protesten in een tiental andere steden.

Wie manifesteert?

De oppositie blaast vooral verzamelen rond Etienne Tshisekedi, maar ze staat bepaald niet sterk. Volgens waarnemers lijkt het erop dat het vooral de burgers zelf zijn die de motor van het protest zijn, onafhankelijk van de georganiseerde oppositie. Ook vorig jaar waren er al hevige straatprotesten in het land.

Waartegen wordt betoogd?

Op 19 december zit de tweede en laatste termijn van president Joseph Kabila erop. Volgens de grondwet mag de president, die al sinds 2001 aan de macht is, zichzelf niet opvolgen. De enige manier waarop hij kan aanblijven, is simpelweg geen verkiezingen te organiseren. Dat lijkt ook de bedoeling te zijn. De termijn om verkiezingen aan te kondigen, drie maanden op voorhand, is immers verstreken. De kiescommissie stelde de verkiezingen al vaak uit.

Waarom dat uitstel?

De Congolese kiezerslijsten zijn niet up-to-date. Daardoor zouden jongeren niet kunnen stemmen. Op een bevolking van ruim 70 miljoen Congolezen is maar liefst 60% jonger dan 30. Volgens de voorzitter van de kiescommissie zal het minstens tot juli 2017 duren om die kiezerslijsten te vervolledigen. Veel activisten slikken dat verhaal echter niet. Voor hen is het gewoon een poging van Kabila om zich aan de macht vast te klampen. Volgens de jongerenbeweging ‘Lucha’ is het mogelijk de kiezersregistratie samen met de stemming te laten doorgaan, op «een of twee dagen tijd».

Foto: AFP / E. Soteras