Ellenlang rechtersbesluit maakt kans op duidelijkheidsprijs

Juridische taal staat niet bekend voor zijn duidelijkheid voor mensen die niet ingewijd zijn in de rechtspraak. Toch is een Britse rechter genomineerd voor een prijs die eenvoudig Engels beloont. 

De ‘Plain English Campaign’ is een organisatie die zich inzet voor eenvoudig en helder taalgebruik. Om dat te promoten, reikt de organisatie elk jaar een prijs uit. Een opmerkelijke genomineerde dit jaar is Justice Peter Jackson voor een besluit dat maar liefst 6.555 woorden telt.

Justice Jackson zetelt in het Familie-afdeling van het Hooggerechtshof in Londen, vergelijkbaar met het Belgische vredegerecht. Een sociale dienst had hem gevraagd om te beslissen over de toekomst van vier kinderen die in sociale zorg waren opgenomen.

De rechter had besloten om zijn besluit zo kort, klaar en duidelijk mogelijk te beschrijven zodat de moeder en het oudste kind perfect konden volgen. Hoewel het nog steeds een lijvig document is, is het ‘duidelijk, beknopt en eenvoudig om te lezen”, aldus een woordvoerder van Plain English Campaign bij Metro UK. “Elke rechter zou dit moeten lezen.”

Naast de uitzonderlijke leesbaarheid valt het besluit ook op door de emoticons. De figuurtjes zijn rechtstreeks overgenomen uit sms’en tussen familieleden, die als bewijs dienden voor de zaak.

Foto Pixabay