Vlaamse begroting: "200 miljoen is hele patat"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een week voor de Septemberverklaring krijgt de Vlaamse regering te horen dat de federale overheid minder geld doorstort dan verwacht. De Vlaamse regering krijgt volgend jaar bijna 200 miljoen euro minder doorgestort van de federale overheid dan verwacht. Dat schrijft De Tijd vandaag. Vlaams minister-president Geert Bourgeois erkent dat dit de budgettaire oefening moeilijker maakt. "200 miljoen is een hele patat", zo zei hij vandaag voor aanvang van het openingscollege economie in Hasselt. Een bittere pil dus een week voor de Septemberverklaring. In die Septemberverklaring zet Bourgeois gisteren de grote lijnen uit voor het volgende jaar. De bedoeling is dan een begroting in evenwicht voor te stellen. Maar de extra factuur van een kleine 200 miljoen maakt het moeilijker om die doelstelling te halen.

"Het wordt een moeilijke oefening", erkent minister-president Geert Bourgeois. Vlaanderen blijft wel streven naar een begroting in evenwicht volgend jaar, zonder rekening te houden met de kosten voor de bouw van Oosterweel.

Na jaren van besparingen heeft de Vlaamse regering de ambitie om vanaf volgend jaar extra te investeren in onder meer welzijn, onderwijs en onderzoek en ontwikkeling. Volgens een regeringsbron bedraagt de totale inspanning, inclusief gepland nieuw beleid en besparingen, zo'n 500 miljoen euro.

Een van de grote uitgavenposten waar die blijven toenemen zijn die voor de dienstencheques. Een regeringsbron geeft toe dat de kosten voor het systeem blijven oplopen. "We dachten dat het plafond was bereikt, maar de kosten blijven nog stijgen". Een mogelijkheid is dat de regering beslist de dienstencheques duurder te maken of de fiscale aftrek te beperken. Ook door een rem te zetten op het aantal dienstencheques dat elkeen jaarlijks mag gebruiken, wordt de oplopende kostprijs afgetopt.

bron: Belga