Vals terreuralarm in Parijs: twee tieners van 14 en 17 opgepakt

In Frankrijk zijn twee tieners van 14 en 17 jaar opgepakt in het onderzoek naar de valse melding die zaterdag een grootschalige antiterreuroperatie in Parijs uitlokte. Dat is vernomen bij bronnen dicht bij het onderzoek. Een 16-jarige die het pseudoniem “Tylers Swatting” gebruikt, was maandag al opgepakt. Hij wordt ervan verdacht een van de twee hackers te zijn die de vaste telefoonlijn van een kerk in het centrum van Parijs gehackt hadden, om de ordediensten te bellen en hen te doen geloven dat er een gijzeling plaatsvond. De 17-jarige tiener die vandaag is opgepakt en de bijnaam “Zakhaev Yamaha” heeft, zou de tweede hacker kunnen zijn die te horen is in de telefoonoproep.

Door hun melding zette de politie een grootschalige operatie op poten. Het betrokken gebied werd afgezet, terwijl inwoners geëvacueerd werden of binnen moesten blijven. Via een nieuwe smartphone-applicatie stuurden de autoriteiten ook een alarmmelding uit.
De twee tieners worden er ook van verdacht andere valse meldingen te hebben gedaan in september.

Het parket heeft een onderzoek geopend naar de aangifte van een denkbeeldige misdaad en de verspreiding van valse informatie. Daarop staan zes maanden tot twee jaar cel en een boete van 7.500 euro tot 30.000 euro.

Bron: Belga