Twee mannen verdacht van banden met Franse jihadist Rachid Kassim voor rechter

Twee mannen verdacht van banden met Franse jihadist Rachid Kassim voor rechter
Twee mannen verdacht van banden met Franse jihadist Rachid Kassim voor rechter

Twee mannen die ervan verdacht worden banden te hebben met de Franse IS-jihadist Rachid Kassim, zijn doorverwezen naar een antiterreurrechtbank. Dat is uit gerechtelijke bron vernomen. Het parket van Parijs had hun voorlopige aanhouding gevraagd. De twee Fransen van 30 en 39 jaar zijn vrijdag aangehouden in Dôle (departement Jura) en Roanne (Loire). Zij zouden Kassim bezocht hebben toen hij in Frankrijk was. Ook verdenken de speurders hen ervan met hem in contact te zijn gebleven via berichtendienst Telegram, toen Kassim in mei 2015 naar de zone Irak-Syrië is vertrokken.
De speurders onderzoeken ook de rol van de oudste verdachte bij het vertrek van Kassim, aldus een bron dicht bij het dossier.

Rachid Kassim wordt aanzien als een van de belangrijkste en gevaarlijkste propagandisten van terreurbeweging Islamitische Staat. Hij wordt ervan verdacht vanuit het Iraaks-Syrische gebied aanslagen of pogingen in onder meer Frankrijk aan te sturen.

Volgens de speurders heeft Rachid Kassim, direct of meer onrechtstreeks, de aanslagen geïnspireerd in Magnanville, waar Larossi Abballa op 13 juni een politieman en zijn partner doodde, en in Saint-Étienne-du-Rouvray, waar Adel Kermiche en Abdel Malik Petitjean op 26 juli een priester in zijn kerk hebben vermoord. Hij zou ook de aanslagprojecten gestuurd hebben van het commando vrouwen dat vorige week werd ontdekt na de vondst van gasflessen in een wagen nabij de kathedraal Notre Dame.

Bron: Belga