Rode Duivels - "Toekomst ligt in het buitenland"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marc Wilmots heeft dinsdagavond in de reportagereeks 'Alloo bij' op VTM onder meer gereageerd op zijn ontslag bij de Rode Duivels en zijn toekomst als coach. "Er komt nu een nieuwe episode in het stuk 'Willie' aan. Dat zal in het buitenland zijn, niet in België. Afwachten dus, ik hou het graag spannend", vertelde Wilmots voor de camera's. Het was overigens niet het eerste interview dat Wilmots gaf sinds zijn ontslag. Eind augustus reageerde de ex-bondscoach al in Le Soir en de kranten van Sudpresse. "De voetbalbond heeft er alles aan gedaan om mij te destabiliseren en ten val te brengen", klonk het toen. "Ik begreep al snel dat het onder mijn bewind nooit goed genoeg zou zijn."

Ook dinsdagavond kwam Wilmots nog eens terug op zijn ontslag, de structuren bij de Belgische bond en zijn relatie met de pers. "Op het sportieve vlak besliste ik alles, de politiek errond interesseert me niet. Maar ik stel vast dat je in België als bestuurder bij de bond en bij een club kan werken, in Duitsland is dat onmogelijk. Dat is amateurisme en ik was daar geen voorstander van, maar blijkbaar kunnen we dat niet veranderen. De pers wilde me niet, drie à vier journalisten wilden me weg. Ik pas volgens hen niet in de 'vorm' van België. Ik had enkele journalisten wel graag eens een 'waffel' gegeven, maar zou dat geholpen hebben? Ze konden er gewoon niet tegen dat ze van mij geen exclusiviteit kregen. Ze zeiden me dat als ze de opstelling en de tactiek daags voor de wedstrijden zouden krijgen, ik dan 'veilig' zou zijn. Zo werkt dat bij mij niet."

Na de uitschakeling in de kwartfinales tegen Wales wachtte Wilmots een slapeloze nacht in Bordeaux, waarin hij de wedstrijd herbeleefde. "We misten achterin te veel spelers, zij waren onvervangbaar. Bij terugkeer in België heb ik champagne gedronken met mijn vrouw, ik was vrij." Althans dat dacht Wilmots, want later vroeg de bond hem blijkbaar toch nog verder te doen. "Ik heb daar eerst 'ja' op geantwoord, later heb ik geweigerd omdat ik niet akkoord was met de voorwaarden. Ik moest van hen die wedstrijd tegen Spanje spelen. Sportief is dat geen goede zaak."

Tijdens de oefeninterland tegen Spanje hingen er spandoeken in het Koning Boudewijnstadion om Wilmots te bedanken. Heel wat supporters droegen bovendien een wit hemd, net zoals Wilmots, en scandeerden zijn naam. "Dat vond ik allemaal sympathiek. Ik heb me kapot gelachen", besloot Wilmots, die de Duivels ook succes toewenst. "Ik hoop dat ze de wereldbeker winnen en dan zal ik de eerste zijn om champagne te drinken."

bron: Belga