Obama wil snel offensief lanceren in Iraakse stad Mossoel

Obama wil snel offensief lanceren in Iraakse stad Mossoel
Obama wil snel offensief lanceren in Iraakse stad Mossoel

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag verklaard dat een offensief op Mossoel, de op een na grootste stad in Irak die sinds juni 2014 wordt gecontroleerd door terreurgroep Islamitische Staat, “redelijk snel” gestart zal kunnen worden. “We denken dat we vrij snel in de positie zullen zijn om vooruit te gaan”, aldus Obama tijdens een ontmoeting met de Iraakse premier Haider al-Abadi in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. “Het gaat een zware strijd worden, Mossoel is een grote stad”, zei Obama nog, en hij wees op de samenwerking van de landen van internationale coalitie tegen IS en de Iraakse veiligheidskrachten, en op de “medewerking en de moed” van de Koerdische peshmerga.
Het doel van het offensief is niet alleen om IS uit de stad te verjagen, maar ook om de stad voor te bereiden op wat volgt. De Verenigde Naties hadden namelijk gewaarschuwd dat een militaire operatie tegen Mossoel ertoe zou kunnen leiden dat tot een miljoen mensen op de vlucht slaan. “We moeten klaarstaan om humanitaire hulp te bieden en de stad weer op te bouwen”, aldus Obama, die toevoegde dat hij aan het Congres zal vragen om financiële middelen vrij te maken en ook een oproep zal doen aan de landen van de coalitie.
Obama wil “er niet alleen voor zorgen dat IS niet terugkeert, maar ook dat de extremistische ideologieën die zijn ontstaan uit de wanhoop verdwijnen”.
De VS leiden een internationale coalitie tegen jihadisten in Irak en Syrië en hebben honderden militaire adviseurs naar Irak gestuurd die de regeringstroepen opleiden en bijstaan.

Bron: Belga