Moordenaar van Pim Fortuyn hoeft geen psychische begeleiding meer

Moordenaar van Pim Fortuyn hoeft geen psychische begeleiding meer
Moordenaar van Pim Fortuyn hoeft geen psychische begeleiding meer

Volkert van der Graaf, moordenaar van de rechtspopulistische Nederlandse politicus Pim Fortuyn, hoeft geen begeleiding meer van een psycholoog. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald. De veroordeelde spande bij het gerechtshof in Den Haag een procedure aan om de voorwaarden aan zijn voorlopige invrijheidstelling af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. Volgens het hof is de psychiater van mening dat “verdere psychische begeleiding niet zinvol is”. Daarom hoeft dit niet meer. De Nederlandse justitie vond dat de milieuactivist wel verder begeleiding door een psycholoog nodig had. De moordenaar van Fortuyn weigerde dit echter.

Van der Graaf moet van het hof wel blijven meewerken aan de evaluatie van de hem opgelegde voorwaarden. Ook moet hij zich regelmatig blijven melden bij de reclassering om informatie te geven en vragen te beantwoorden over de situatie waarin hij verkeert.De moordenaar kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum dood. Eerder al vocht de dader met succes het dragen van een enkelband aan.

Zowel de Nederlandse Staat als Van der Graaf kan het besluit van het gerechtshof nog aanvechten bij de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland.

Bron: Belga