Minister van Mobiliteit wil elektrische fietsen fiscaal aftrekbaar maken

Minister van Mobiliteit wil elektrische fietsen fiscaal aftrekbaar maken

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat de aankoop van elektrische fietsen en speed pedelecs of snelle elektrische fietsen, die tot 45km/uur gaan, in de toekomst fiscaal aftrekbaar worden gemaakt. “De elektrische fiets is een ideaal alternatief voor korte en middellange afstanden”, aldus Bellot vandaag. Vandaag werd in Schaarbeek de nieuwe wetgeving omtrent elektrische fietsen en speed pedelecs voorgesteld. Vanaf 1 oktober moet al wie met een speed pedelec fietst verplicht een rijbewijs hebben en om een nummerplaat gaan bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV), een helm dragen en een verzekering aangaan, zegt Denis Hendrichs van de federale overheidsdienst Mobiliteit.

Ook voor gemotoriseerde fietsen, die een vermogen hebben tot 1.000 watt en tot 25km/uur halen, is een verzekering verplicht indien de motor autonoom kan werken zonder trappen. De minimumleeftijd ligt voor deze elektrische fiets op 16 jaar. Voor een elektrische fiets met hulpmotor met een vermogen tot 250 watt en een maximumsnelheid van 25 km/uur is er geen verplichting.

Elektrische fietsen, en sinds kort de speed pedelecs, zijn erg in trek in België. Philippe Decrock van Traxio, de federatie van de autosector en aanverwante sectoren, zoals de fietshandel, schat dat tussen de 25 en 30 procent van de verkochte fietsen een elektrisch model is.

Bellot wil middels fiscale maatregelen de aankoop van elektrische fietsen stimuleren en maakt daarom werk van de fiscale aftrekbaarheid van de aankoop van elektrische fietsen. Hiervoor worden onderhandelingen gevoerd met het kabinet van Volksgezondheid en Financiën. “Ik geloof dat de elektrische fietsen een ideaal alternatief zijn voor het vervoer voor korte en middellange afstand”, zegt Bellot. “Het kan een oplossing bieden voor de stedelijke, verzadigde gebieden en het is ook om gezondheidsredenen een ideaal vervoersmiddel.”

bron: Belga