Meerderheid dient wetsvoorstellen in om voorlopige hechtenis te verlengen tot 48 en 72 uur

Meerderheid dient wetsvoorstellen in om voorlopige hechtenis te verlengen tot 48 en 72 uur

In de Kamer gaan de partijen van de meerderheid twee nieuwe voorstellen indienen die het mogelijk maken de voorlopige hechtenis te verlengen tot 48 uur en in terreurzaken tot 72 uur. Dat maakt fractieleider Denis Ducarme van de MR bekend. Bij een administratieve aanhouding duurt de vrijheidsberoving momenteel maximaal 24 uur. In het kader van de strijd tegen terrorisme kondigde de federale regering al aan dat in terrorismezaken de termijn moet opgetrokken worden tot 72 uur.
“In nauwe samenwerking met de regering” gaan de meerderheidspartijen MR, N-VA, CD&V en Open Vld nu twee teksten indienen om de Grondwet en de wet op de voorlopige hechtenis te wijzigen. Ze willen de termijn voor de vrijheidsberoving optrekken van 24 tot 48 uur. In terrorismezaken zou op bevel van de onderzoeksrechter deze termijn met maximaal 24 uur kunnen verlengd worden tot 72 uur.
Ducarme nodigt de oppositie uit deze (Grond)wetswijzigingen te steunen en “samen deze noodzakelijke hervorming goed te keuren om ons veiligheidsniveau te verhogen”.

bron: Belga