“Jungle” in Calais telt ruim 10.000 bewoners

Jungle in Calais telt ruim 10.000 bewoners
Jungle in Calais telt ruim 10.000 bewoners

Uit tellingen van de hulporganisaties L’Auberge des Migrants en Help Refugees is het inwonersaantal in het vluchtelingenkamp van Calais aangedikt tot 10.188 vluchtelingen. Nooit zat de “Jungle” zo vol als nu, en het aantal vluchtelingen blijft stijgen. De resultaten zijn recent bekendgemaakt. Sinds de telling van augustus zijn er bijna 1.000 vluchtelingen bijgekomen in de “Jungle” van Calais. Er komt vanuit de prefectuur vaak kritiek op de cijfers omdat ze hoger liggen dan wat de overheid telt, maar de organisaties houden bij de verdeling van spullen en voedsel de tellingen nauwkeurig bij. Zowat 43 procent is Soedanees, 33 procent Afghaans en 9 procent komt uit Eritrea. Syriërs en Irakezen maken amper 2 procent uit van de populatie.
Opvallend is dat er 1.179 minderjarigen in het kamp verblijven, tegenover 865 ruim een maand geleden. 1.022 minderjarigen zijn niet begeleid.

De jongste weken herhaalde prefect Michel Lalande meermaals dat hij het kamp gefaseerd zou ontruimen, maar op dit moment dikt de “Jungle” nog altijd aan met tientallen vluchtelingen per dag.
Tegelijkertijd zouden er ook 400 niet-begeleide kinderen de oversteek naar Groot-Brittannië mogen maken in het kader van gezinshereniging. Daar dringt de Britse kindercommissaris Anne Longfield, gesterkt door het zogenaamde “Lord Dubs Amendment”, al langer op aan. “Die niet-begeleide kinderen mogen meteen de trein op, maar de prefectuur moet dan wel de Jungle betreden en de kinderen identificeren. Daar is de jongste maanden nog altijd geen werk van gemaakt”, aldus Lieven Clarysse die verbonden is aan de Auberge des Migrants. De 14-jarige Afghaanse jongen die vorige week overleed na een aanrijding behoorde ook tot die groep.
“Tegelijkertijd maken 744 huishoudens in de Jungle melding dat ze graag in Frankrijk asiel willen aanvragen, maar dat wordt hen ontzegd door een gebrek aan infrastructuur en lange wachtrijen”, besluiten de hulporganisaties.

Bron: Belga