“Hulpkonvooi niet vernietigd door Rusland of Syrië”

Hulpkonvooi niet vernietigd door Rusland of Syrië
Hulpkonvooi niet vernietigd door Rusland of Syrië

Het Russische ministerie van Defensie in Moskou heeft ontkend dat Syrische of Russische troepen het hulpkonvooi bij Aleppo hebben aangevallen. “Noch het Russische, noch het Syrische leger heeft een luchtaanval gevlogen op het VN-konvooi bij Aleppo”, zei generaal-majoor Igor Konasjenkov dinsdag aan het persagentschap Interfax. Ook het Syrische leger ontkent dat de luchtmacht het konvooi heeft geviseerd, zo meldt het officiële agentschap Sana. “We hebben video-opnames gecontroleerd en geen aanwijzingen vastgesteld dat de colonne door munitie – van welke soort dan ook – is getroffen. Er zijn geen bomkraters te zien, de voertuigen vertonen geen schade door een drukgolf. Alles wat we in de video hebben gezien, is een direct gevolg van een brand”, zei Konasjenkov.

Russische drones hebben het konvooi tot Aleppo begeleid. “Tot dit moment verliep de rit normaal”, zei hij nog. Het verdere verloop van het transport werd niet meer via drones gevolgd. Alle informatie over de locatie van het konvooi was volgens de militair enkel bekend bij de strijders die de regio controleren.

De brand zou tegelijk met een offensief van terreurgroep Jabhat Fateh al-Sham (vroeger: Al-Nusra) zijn uitgebroken. Volgens Rusland was het Syrische leger tegen rebellen bij Aleppo aan het strijden.
Ook een Syrische legerbron ontkende dat de regeringstroepen betrokken waren bij de aanval op het konvooi. “Er is geen enkele waarheid in de informatie van de pers, volgens dewelke het Syrisch leger een humanitair hulpkonvooi in de provincie Aleppo als doelwit heeft genomen”, aldus de legerbron aan Sana.

Volgens de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) vielen er bij de luchtaanvallen, die de vrachtwagens met humanitaire hulp troffen, “ongeveer twintig” doden.

Bron: Belga