De Croo bespreekt in New York situatie in Congo met dokter Mukwege

De Croo bespreekt in New York situatie in Congo met dokter Mukwege
De Croo bespreekt in New York situatie in Congo met dokter Mukwege

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege ontmoet, die gespecialiseerd is in het behandelen van vrouwen die slachtoffer werden van seksueel geweld. De Croo besprak met Mukwege de gespannen situatie in Kinshasa, waar maandag en dinsdag bij politiek geweld verschillende doden vielen. Mukwege meent dat de doden vermeden konden worden. “Het is al goed drie maanden duidelijk dat het tot geweld op deze schaal zou komen als er niets zou gebeuren. Wij hebben de jongeren geweldloosheid proberen bij te brengen, maar blijkbaar was dat niet voldoende.”
De dokter wees erop dat de betogers in Bukavu, de stad in Oost-Congo waar hij woont en werkt, in kalmte konden betogen, terwijl in Kinshasa met scherp geschoten werd.

De Congolese president Joseph Kabila moet volgens Mukwege uit de stilte treden, om zijn “compleet wanhopige bevolking” te antwoorden. “Het is jammer dat hij zich niet uitspreekt om duidelijk te maken dat hij, nu zijn tweede mandaat afloopt, niet langer kandidaat zal zijn. Als hij dat zou zeggen, zou hij veel mensenlevens redden.”

De Croo van zijn kant herhaalde dat “België geen nieuw samenwerkingsakkoord sluit met Congo vooraleer de verkiezingen op een gunstige manier georganiseerd werden”.
Mukwege geniet vooral bekendheid in de internationale gemeenschap, en minder in eigen land. Hier en daar wordt hij genoemd als een overgangsfiguur, om na Kabila’s aftreden de macht over te nemen.

Bron: Belga