Chinezen stappen in Eandis – Groen dient nooddecreet in om te grote invloed vanuit buitenland te vermijden

Chinezen stappen in Eandis - Groen dient nooddecreet in om te grote invloed vanuit buitenland te vermijden

Groen gaat in het Vlaams parlement een tekst indienen om het Decreet op de intergemeentelijke samenwerking te veranderen. “De bedoeling is om te vermijden dat een buitenlandse investeerder grote invloed verwerft in onze energienetwerkbeheerder Eandis”, zegt energiespecialist van Groen Johan Danen in een persbericht. “De regering-Bourgeois van N-VA, Open Vld en CD&V heeft eind april met haar decreet de deur wagenwijd opengezet voor de uitverkoop. Groen is het daar niet mee eens. Wij vinden dat ons energienetwerk in handen van de Vlamingen moet blijven, gemeenten en burgers”, zegt Danen.
Groen gelooft meer in een participatie van de Vlaamse overheid en Vlaamse burgers via een coöperatief fonds, klinkt het. Bijkomende laag-risicofinanciering kan voorzien worden via een door de staat gegarandeerde volkslening.
“De regering-Bourgeois schoof de hete aardappel door naar de gemeenten. We stellen vast dat de traditionele partijen N-VA, Open Vld, CD&V en sp.a heel verdeeld stemmen in de verschillende gemeenteraden. Groen vindt dan ook dat dit dossier op het niveau van de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement moet behandeld worden”, zegt Danen.
De tekst die Groen zal indienen stelt dat, als gekozen wordt voor een participatie van privaatrechtelijke personen, deze elk apart over niet meer dan 10 pct van het totale aantal statutair bepaalde stemmen kunnen beschikken. Het internationaal contract zit ook “boordevol juridische spitsvondigheden in het voordeel van de Chinese energiegigant”. De Groen-tekst schrapt die invloed die een buitenlandse investeerder kan krijgen op het beleid van Eandis.

bron: Belga