“CETA is niet het paard van Troje van TTIP”

CETA is niet het paard van Troje van TTIP

Het Europese vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) is niet het paard van Troje dat de weg gaat plaveien voor een gelijkaardig verdrag met de Verenigde Staten (TTIP). Dat heeft eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström vandaag betoogd in de Belgische Kamer in de aanloop naar een grote protestmanifestatie in Brussel. Deze namiddag verzamelen vakbonden, ziekenfondsen en tientallen andere niet-gouvernementele organisaties in Brussel om te betogen tegen CETA en TTIP. Over TTIP zijn de onderhandelingen nog volop aan de gang, maar CETA is klaar en zou eind oktober ondertekend kunnen worden. De betogers vrezen dat de deal met Canada “het paard van Troje” is dat ook TTIP zal mogelijk maken.

“Canada is de Verenigde Staten niet. Beide akkoorden moeten op hun eigen merites beoordeeld worden”, beklemtoonde Malmström, die het akkoord vandaag toelichtte in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. CETA is “een handelsakkoord van de nieuwe generatie” dat is afgesloten met een “progressieve regering”. De eurocommissaris vindt het argument zelfs wat beledigend voor Canada. “Het is een onafhankelijk land, met zijn eigen waarden.”

De Europese Commissie en Canada hopen het akkoord op 27 oktober te ondertekenen. Daarvoor moet de Commissie de komende weken groen licht krijgen van de lidstaten en dat stelt onder meer in België problemen. De regeringen van het Waalse gewest en de Franse gemeenschap zijn nog niet in staat hun volmacht te geven. Malmström wou zich niet inlaten met binnenlandse aangelegenheden. Wel stipte ze aan dat de parlementen in ons land zich enkel over CETA kunnen uitspreken als het akkoord ondertekend kan worden.

bron: Belga