Archeologen vinden 2.000 jaar oud skelet in scheepswrak

Archeologen vinden 2.000 jaar oud skelet in scheepswrak
Archeologen vinden 2.000 jaar oud skelet in scheepswrak

Duikers hebben delen van een 2.000 jaar oud skelet geborgen uit een antiek scheepswrak voor de kust van het Griekse eiland Antikythera. Dat meldt het vakblad Nature in een kort bericht. Het wrak is befaamd sinds het “mechanisme van Antikythera” erin gevonden werd, een soort van sterrenkundige rekenmachine uit de oudheid. Het in augustus ontdekte skelet bestaat uit delen van een schedel met drie tanden, twee beenderen van armen, enkele delen van ribben en twee dijbeenderen, die blijkbaar van dezelfde persoon waren, zeggen de vorsers.

Archeologen hopen nu voor het eerst DNA van een mens te kunnen analyseren die 2.000 jaar lang in het water lag. De analyse kan gegevens opleveren over de herkomst van de persoon, de kleur van het haar en de ogen. Ook wil het team verder zoeken naar mogelijke andere beenderen van mensen, volgens de archeologen vermoedelijk jonge mannen.

Volgens de vorsers is het uitzonderlijk dat zo’n oude slachtoffers van schipbreuken worden gevonden. Meestal worden de lijken weggespoeld en ontbinden ze of worden ze door de vissen opgegeten. Er zijn slechts een handvol voorbeelden van menselijke resten die in een wrak uit de oudheid werden gevonden, leggen de archeologen uit.

Bron: Belga