Wie wordt de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties?

Op 31 december loopt het mandaat van Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, af. Wie wordt zijn opvolger?

Hoe verloopt de verkiezing?

De verkiezing tot secretaris-generaal is een complexe en lange procedure. Na verschillende informele stemrondes moet de Veiligheidsraad het eens raken over een kandidaat. Die moet negen van de vijftien landen, waaronder alle vijf de permanente leden, achter zich scharen. De permanente leden van de Veiligheidsraad zijn China, Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens moet de Algemene Vergadering die keuze nog goedkeuren.

Wie zijn de kanshebbers?

Momenteel zijn er nog tien kandidaten, al kunnen daar op elk moment nog nieuwe kanshebbers bijkomen als ze voorgedragen worden door hun land. Twee stapten al uit de race. Bij de vorige vier informele stemrondes kwam de voormalige Portugese eerste minister Antonio Guterres als beste uit de bus, voor de Slowaak Miroslav Lajcak en de Serviër Jeremic Vuk. De volgende informele stemming is op 26 september.

Is de race al gelopen?

Helemaal niet. Bij een dergelijke toppositie moet er met veel evenwichten rekening gehouden worden. Zo is de kans reëel dat het iemand uit een Oost-Europees land wordt, aangezien die regio als enige nog nooit iemand voor de topjob heeft mogen leveren. In dat geval maken de Serviër en de Slowaak meer kans.

Zijn er vrouwen in de running?

Vijf van de tien overgebleven kandidaten zijn vrouwen, maar zij bengelen onderaan bij de tussentijdse stemmingen. Bij de vorige acht secretarissen-generaal was er nog nooit een vrouw. Ban Ki-moon heeft zelf al laten weten dat hij hoopt op een vrouwelijke secretaris-generaal. De Bulgaarse Irina Bokova, de topvrouw van Unesco, leek de gedoodverfde favoriete, maar zij is intussen weggezakt. Naar verluidt zou Bulgarije haar kandidatuur mogelijk zelfs intrekken ten voordele van een andere Bulgaarse, Kristalina Georgieva, de vicevoorzitster van de Europese Commissie. Volgens waarnemers is een wit konijn de enige overgebleven mogelijkheid op een vrouw op de hoogste trede van de VN.