Fel licht kan seksuele tevredenheid bij mannen verbeteren

Mannen die niet tevreden zijn over hun prestaties tussen de lakens, moeten overwegen om het licht aan te laten. Onderzoek van de Universiteit van Siena heeft aangetoond dat fel licht een positieve invloed kan hebben op de seksuele tevredenheid.

Voor het onderzoek moesten 38 mannen waarbij een laag libido was vastgesteld twee weken lang een half uurtje voor een lichtbak zitten. Dezelfde lichtbakken worden gebruikt om depressies te behandelen. Een deel van de groep kreeg felle lichtbakken, de andere groep werd blootgesteld aan minder helder licht.

Wanneer de onderzoekers de deelnemers na twee weken opnieuw onder de loep namen, waren er opmerkelijke verschillen te bemerken bij de mannen die de felle lichtbak gebruikten. Hun testosterongehalte was met 75% gestegen en ze gaven aan tot drie keer meer tevreden te zijn met hun seksleven. Volgens professor Andrea Fagiolini is de stijging in tevredenheid een gevolg van het hogere testosteronpijl. Bij de controlegroep veranderde niets.

“Op het noordelijke halfrond daalt de natuurlijke testosteronproductie tussen november en april, om opnieuw te stijgen in de lente en de zomer met een piek in oktober. Het effect daarvan zie je in de geboortecijfers. De meeste kinderen worden in juni verwekt (wanneer de dagen het langst zijn). Het gebruik van de lichtbak imiteert zo de natuur”, verklaart professor Fagiolini aan BBC News.

Er zijn heel wat oorzaken voor een verminderde seksdrive. De correcte behandeling moet natuurlijk afgestemd zijn op de onderliggende oorzaak. De onderzoekers van de Universiteit van Siena zijn optimistisch dat lichttherapie in de toekomst voordelig is tegenover andere medicijnen, maar de wetenschappers zullen het voorlopig nog niet aanbevelen als een klinische behandeling.

Afbeelding Pixabay