Dennis verovert witte trui na ‘perfecte tijdrit’

Australian Rohan Dennis of BMC Racing Team pictured in action during the second stage of the Eneco Tour cycling race, an individual 9,6km time trial, in Breda, Netherlands, Tuesday 20 September 2016. Eneco Tour takes place from Monday 19 to Sunday 25 September 2016. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM

Rohan Dennis is de nieuwe leider in de Eneco Tour. De Australiër was de enige van de specialisten die op de afspraak verscheen in de tweede etappe, een tijdrit door de straten van Breda.

Was de openingsetappe van de Eneco Tour nog een krachtmeting tussen het kruim van de sprinters uit het peloton, dan was de tweede rit er eentje voor de hardrijders. Een relatief vlak parcours van 9,6 kilometer kregen de tijdrijders voorgeschoteld, al deed enkel Rohan Dennis (foto) daar zijn voordeel mee. De voormalige werelduurrecordhouder was de eerste om onder de elf minuten te duiken, wat uiteindelijk ook genoeg bleek voor winst. Andere toppers als Tony Martin (13de) en Tom Dumoulin (14de) stelden flink teleur en haalden niet eens de top tien.

Witte trui

«De focus om iedereen te verslaan, was er niet», gaf Dumoulin na afloop eerlijk toe. Dennis maalde er niet om. De Australiër doet een uitstekende zaak in het algemene klassement, waar hij thuisrijder Dylan Groenewegen van de leidersplaats verdringt. «Wellicht heb ik hier de perfecte tijdrit gereden», glunderde de renner van BMC. «Ik nam net genoeg risico’s in de bochten en dat heeft me de zege opgeleverd. Die leiderstrui gaat wel wat druk met zich meebrengen.»

Sterke Sagan

Van de kandidaten op eindwinst kwam Peter Sagan verrassend sterk voor de dag. De regerende Europese en wereldkampioen bewees in Breda dat hij werkelijk van alle markten thuis is. Met een achtste plaats, op 17 seconden van Dennis, rukt de Slovaak in het algemene klassement op naar de derde plaats. En dat tot zijn eigen tevredenheid. «Ik ben blij dat ik zo’n mooie tijdrit gereden heb, want dat is toch niet echt mijn specialiteit», vertelde Sagan na afloop. «Ik wil hier nog wel wat pret beleven, al denk ik dat de ploegentijdrit (die vrijdag gereden wordt, red.) mij bepalend zal zijn voor het verdere verloop van deze Eneco Tour.»

Van de Belgen klokte Oliver Naesen (28ste) de beste chrono, al was het vooral uitkijken naar de prestatie van titelverdediger Tim Wellens (38ste) en kandidaat-eindwinnaar Greg Van Avermaet (42ste).