Soedan dreigt grens met Zuid-Soedan te sluiten

Soedan dreigt grens met Zuid-Soedan te sluiten
Soedan dreigt grens met Zuid-Soedan te sluiten

Soedan heeft er zondag mee gedreigd de grens met Zuid-Soedan te sluiten als het land zijn belofte niet nakomt om de opstandelingen te verdrijven die het Soedanese leger bestrijden.
De betrekkingen tussen de twee landen zijn gespannen sinds Zuid-Soedan in juli 2011 onafhankelijk werd door een vredesakkoord dat de lange en verwoestende burgeroorlog beëindigde.
Soedan en Zuid-Soedan beschuldigen elkaar er regelmatig van rebellengroepen te steunen. Zo zegt Soedan dat zijn buur de rebellen steunt in de Soedanese staten Darfoer, de Blauwe Nijl en Janub-Kordofan, die langs de Zuid-Soedanese grens gelegen zijn.
De Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Kamal Ismail zei zondag dat Zuid-Soedan tijdens een bezoek vorige maand beloofde om de rebellen binnen de 21 dagen te verdrijven. “Als de regering van Zuid-Soedan deze belofte niet nakomt, zal de Soedanese regering de grens sluiten en stoppen met humanitaire hulp te sturen naar Zuid-Soedan”, waarschuwde hij. “Zuid-Soedan moet een politieke beslissing te nemen door deze rebellengroepen te verdrijven”, zo voegde Ismail toe.
De grens tussen Soedan en Zuid-Soedan is pas sinds januari weer open. Dat gebeurde op het bevel van de Soedanese president al-Bashir, bijna vier jaar na het gewapende conflict tussen beide landen in 2012.
Nog steeds botsen de landen regelmatig met elkaar, vooral over het betwiste gebied Abyei en over de vergoeding die Zuid-Soedan moet betalen voor het gebruik van een pijplijn door Soedan om zijn olie te exporteren.

Bron: Belga