Rook bosbranden veroorzaakt 100.000 voortijdige overlijdens in Zuidoost-Azië

Rook bosbranden veroorzaakt 100.000 voortijdige overlijdens in Zuidoost-Azië
Rook bosbranden veroorzaakt 100.000 voortijdige overlijdens in Zuidoost-Azië

De toxische rook afkomstig van de grote bosbranden vorig jaar in Indonesië, hebben de voortijdige dood veroorzaakt van zowat 100.000 mensen in Zuidoost-Azië. Dat blijkt uit een nieuwe studie die vandaag is gepubliceerd. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten Columbia en Harvard menen dat 91.600 mensen voortijdig zijn overleden in Indonesië, vooral in gebieden die door de rook van bosbranden zijn getroffen, 6.500 mensen in Maleisië en 2.200 in Singapore. De nieuwe schatting is niet te vergelijken met de laatste statistieken van de Indonesische autoriteiten. Die melden 19 overlijdens vorig jaar.

De studie is gepubliceerd in het vakblad Environmental Research Letters. Het dodental is een schatting van de onderzoekers afgeleid van een complexe analyse, die nog niet is gevalideerd door de analyse van officiële mortaliteitscijfers.

“Als niets verandert, zal de dodelijke rook jaar na jaar verschrikkelijke gevolgen blijven hebben”, waarschuwt Yugun Indradi van Greenpeace Indonesië. “Niet onmiddellijk reageren om het aantal verloren levens in te perken, zou misdadig zijn.”

De studie nam enkel de impact op de gezondheid van volwassenen en de gevaarlijke effecten van fijnstofdeeltjes (PM 2,5) in rekening. De gevolgen voor jongere mensen en van andere gifstoffen zijn niet onderzocht.

In Indonesië is vorig jaar ongeveer 2,6 miljoen hectare aan tropische bossen in rook opgegaan, in branden die soms werden aangestoken om grond vrij te maken en te bemesten voor plantages en landbouw.

Bron: Belga