Proces Bernard Wesphael nu echt begonnen

Proces Bernard Wesphael nu echt begonnen

In Bergen is vanochtend het proces van politicus Bernard Wesphael echt van start gegaan. Donderdag werd de jury al samengesteld, maar vanaf nu gaat het echt over de feiten van oktober 2013. Het proces zal wellicht drie weken duren. Wesphael staat terecht voor doodslag op zijn echtgenote Véronique Pirotton. De 42-jarige vrouw werd op 31 oktober 2013 dood aangetroffen in een hotelkamer in Oostende. De politicus had de hotelreceptie gewaarschuwd dat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd met een plastic zak, maar het onderzoek wees daar niet op.

Wesphael is momenteel een vrij man, en kon voor aanvang van het proces om 9.00 uur dus rustig buiten een sigaret gaan roken met zijn advocaten. Hij zei niets, maar er kon wel een lachje af voor de camera’s. Die waren vrij talrijk. Om alle journalisten een plaats te geven, is een tweede zaal buiten de assisenzaal ingericht waar het proces op een videoscherm wordt uitgezonden.

Rechtbankvoorzitter Philippe Morandini is zich bewust van de grote persaandacht en zette aan het begin van het proces meteen kordaat de lijnen uit. Hij gaf aan dat de journalisten tijdens de zittingen geen beelden of opnames mogen maken. “Dat is geen totalitarisme, maar het is wel nodig om de sereniteit te bewaren”, zei hij. “Wie de regel schendt, zal uitgesloten worden uit de zaal.” De journalisten mogen wel hun laptop gebruiken. Eerst was gezegd dat dat niet zou mogen.

Wesphael zag er vermoeid uit, maar sprak wel rustig en duidelijk toen hem gevraagd werd zijn naam, geboortedatum en woonplaats te bevestigen. Daarna gaf de voorzitter uitleg aan de jury en kon advocaat-generaal Alain Lescrenier beginnen met de voorlezing van de akte van beschuldiging.

bron: Belga