Ontruiming voormalig rusthuis Molenbeek: twaalf sans-papiers naar gesloten centra

Twaalf bewoners van het pand in Molenbeek dat de politie vanochtend ontruimde, zijn overgebracht naar gesloten centra. Het pand is een voormalig rusthuis, dat onbewoonbaar is volgens de gemeente, en al twee jaar bezet wordt door een groep van voornamelijk mensen zonder papieren. Twee andere opgepakte bewoners van het pand hadden een asielprocedure lopen. Zij werden dus vrijgelaten.
De Dienst Vreemdelingenzaken zegt dat de opgepakte sans-papiers naar Brugge, Vottem en Merksplas zijn overgebracht. Het gaat om migranten uit Mauritanië, Senegal, Guinee, Mali, Burkina Faso en Ivoorkust. Ze hebben geen asielprocedure meer lopen en zouden dus snel naar hun land van herkomst kunnen overgebracht worden.

De politie van de zone Brussel-West ontruimde het gebouw om 6 uur. Het pand wordt al 2 jaar bewoond door een groep van 150 migranten. Maar er waren er dus maar een tiental aanwezig op het moment van de ontruiming. De gemeente vroeg de bewoners om het pand te verlaten omdat een expertise had uitgewezen dat het onbewoonbaar was. De sans-papiers argumenteren dat de problemen opgelost kunnen worden met enkele goedkope ingrepen.Na de arrestatie van de veertien migranten verzamelden een honderdtal personen ’s middags voor het gemeentehuis van Molenbeek om hun vrijlating te eisen. De betoging is inmiddels beëindigd, maar woensdagnamiddag vindt er al een nieuwe plaats, deze keer voor de Dienst Vreemdelingenzaken, om de vrijlating te eisen van de twaalf sans-papiers die in de gesloten centra verblijven.

bron: Belga