Nieuwe namen gelekt uit Russische hack WADA

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook de vertrouwelijke medische gegevens van de Britse hardloper Mo Farah en de Spaanse tennisser Rafael Nadal liggen op straat. De hackers, die zichzelf de 'Fancy Bears' noemen, lekten de zogeheten medische attesten van nog eens 26 sporters uit de systemen van het Wereldantidopingagentschap WADA.

Al eerder openbaarden de hackers, volgens het WADA cyberspionnen uit Rusland, medische gegevens van tientallen andere topsporters, onder wie de tennissters Venus en Serena Williams, olympisch turnkampioene Simone Biles en de Britse wielrenners Bradley Wiggins en Chris Froome. Het betreft documenten waarin internationale federaties de sporters toestemming geven tijdelijk een middel te gebruiken dat op de dopinglijst staat, meestal om een allergie of verkoudheid te bestrijden.

Farah, die op de Olympische Spelen in Rio het goud veroverde op de 5000 en 10.000 meter, mocht in oktober 2008 eenmaal de corticosteroïde triamcinolone gebruiken. In juli 2014 kreeg hij verboden middelen via een infuus toegediend in een ziekenhuis, waar hij was opgenomen nadat hij tijdens een training onwel was geworden. Nadal kreeg eveneens twee keer een medisch attest voor het gebruik van een verboden middel; in 2009 en in 2012.

Een andere bekende sporter van wie de 'Fancy Bears' maandag het medisch dossier lekte is de Engelse golfer Justin Rose. Hij won in Rio olympisch goud. Ook de Hongaarse zwemkampioen Laszlo Cseh is een van de gedupeerde sporters.

WADA meent dat de hackers hun cyberaanvallen doen uit wraak voor de onthullende rapporten die het staatgedirigeerde dopingsysteem in Rusland blootlegden en die ertoe leidden dat veel Russische sporters ontbraken op de Spelen van Rio.

bron: Belga