Mario Mola pakt wereldtitel triatlon na dramatische ontknoping

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Spanjaard Mario Mola is de nieuwe wereldkampioen in het triatlon na een onwaarschijnlijke ontknoping tijdens de slotmanche in het Mexicaanse Cozumel. De Brit Jonathan Brownlee leek op weg naar de zege én de titel maar stortte enkele honderden meters voor de finish helemaal in elkaar. De zilveren medaille van de Spelen in Rio was door de hitte en de vochtigheid volledig KO en zigzagde van links naar rechts. Zijn oudere broer Alistair, tweevoudig olympisch kampioen, ondersteunde hem tot aan de finish en duwde de 26-jarige triatleet letterlijk over de streep. Zo werd Jonathan Brownlee na 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen alsnog tweede na de Zuid-Afrikaan Henri Schoeman, die hem inmiddels was voorbijgelopen.

Jonathan Brownlee had zich bij een zege in Cozumel verzekerd van een tweede wereldtitel (na 2012) maar kwam nu als tweede amper 4 puntjes tekort om de Spanjaard Mario Mola nog voorbij te steken. Mola overschreed de finishlijn als vijfde en totaliseert in het eindklassement na negen manches 4.819 punten, tegen 4.815 voor Brownlee.

Voor Mola is het de eerste wereldtitel. Hij volgt op de erelijst zijn landgenoot Javier Gomez op.

Jelle Geens kwam als achtste binnen op 1:02 van Schoeman, Simon De Cuyper werd 44e. In de eindstand is Marten Van Riel, de nummer 6 van de Spelen in Rio (die er in Cozumel niet bij was), de eerste Belg op plaats 21. Geens eindigt als 24e en De Cuyper als 122e.

bron: Belga