De Wever oogst forse kritiek uit Vlaamsgezinde hoek

De Wever oogst forse kritiek uit Vlaamsgezinde hoek

Uit flamingantische hoek komt maandag forse kritiek op N-VA-voorzitter Bart De Wever, nu hij de communautaire scherpslijpers Hendrik Vuye en Veerle Wouters aan de kant geschoven heeft. Niet Vuye en Wouters, maar net De Wever week recent af van de partijlijn zonder intern overleg vooraf, sneren zowel voorzitter Bart De Valck van de Vlaamse Volksbeweging als de Leuvense politicoloog Bart Maddens. Nadat De Wever Vuye en Wouters begin dit jaar vooruit stuurde om de communautaire winkel van N-VA uit te bouwen, zette het partijbestuur hen maandag op non-actief na een weekendinterview. Daarin zeiden ze te passen voor een N-VA die in 2019 naar de kiezer zou trekken zonder communautair programma en lieten ze verstaan dat niet iedereen binnen de partij nog “slaafs” achter het “politiek genie” van De Wever aanloopt.

Vanuit de Vlaamse Beweging klinkt vooral ongeloof over de forse sanctie voor Vuye en Wouters. “Dat de twee communautaire toppers uit de Kamer uit de partijcenakels geweerd worden, toont aan dat de N-VA-top intern het debat niet wil aangaan”, reageert VVB-voorzitter De Valck aan Belga. “Heel veel militanten zullen ontgoocheld zijn.”

Voor De Valck is het zonneklaar dat het N-VA nooit menens was met Objectief V, de denktank van Vuye en Wouters. “Ze zijn zonder middelen geparkeerd in een achterkamertje van het parlement, terwijl N-VA over ongekende middelen en een jaarlijkse dotatie van 12 miljoen euro beschikt”, sneert hij. “Ze zitten met een groot probleem. Ofwel kampt de N-VA met een existentiële crisis over waar het naartoe moet. Ofwel – en daar lijkt het op – is de keuze al gemaakt en is er dus beslist om communautair de handdoek in de ring te gooien”, zei De Valck ook aan Knack.

Dat Vuye en Wouters daarbij geofferd worden, heeft volgens De Valck veel weg van een afrekening na eerdere strubbelingen binnen de fractie. “Het is duidelijk dat de N-VA geen strategie heeft en zich aan het omvormen is tot een machts- of zelfs een systeempartij.” Als Vuye N-VA de rug toekeert, hoopt De Valck alvast dat hij samen met de VVB eigen voorstellen zal willen uitwerken.

Politicoloog Bart Maddens ziet in het hele incident een “cruciale test” voor de macht van De Wever. Hij betwijfelt of mandatarissen zullen durven tegenpruttelen, maar verwacht dat het protest binnen de Partijraad – met de meer flamingantische basismilitanten – groter zal zijn. “Ik zou er mijn hand niet voor in het vuur durven steken dat De Wever een meerderheid zou halen mocht het hierover tot een stemming komen”, aldus Maddens op knack.be.

Eigenlijk had De Wever trouwens zelf gesanctioneerd moeten zijn door het partijbestuur, vervolgt Maddens. Hij was het immers die enkele dagen geleden in L’Echo “het probleem gecreëerd heeft door te suggereren dat het communautaire voor hem niet meer prioritair is”. Het krediet van de N-VA bij de klassieke flaminganten “lijkt nu wel aan diggelen geslagen”, besluit Maddens.

#jesuisHendrikVuye, zo besluit hoofdredacteur Pieter Bauwens van doorbraak.be tot slot in een opiniestuk op de website van De Standaard. “Pijnlijk en droevig. Ideetjes spuien zonder overleg is maar weggelegd voor de happy few, niet voor iedereen. De N-VA is nu een partij waar de disciplinering van de mandatarissen belangrijker is dan het openlijk uitwisselen van ideeën onder verkozen en verstandige mensen. Pijnlijk.”

“Eigenlijk herhaalden Wouters en Vuye enkel hun engagement, hun loon is haat, broedertwist en schande. Een volwassen partij die weet wat ze wil en niet bang is van haar schaduw, reageert niet zo verkrampt”, besluit Bauwens. “Zou er dan toch iets zijn om ons zorgen over te maken?”

bron: Belga