Belgische ministers in New York voor Algemene Vergadering VN

Belgische ministers in New York voor Algemene Vergadering VN

Vier leden van de federale regering, eerste minister Charles Michel, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, zijn deze week in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en evenementen in de marge van die VN-top. In alle bijeenkomsten zullen de vluchtelingen en de migratiecrisis centraal staan. Vandaag en morgen worden twee topbijeenkomsten georganiseerd in de marge van de Algemene Vergadering. Op beiden zullen wereldleiders zich buigen over de migratiecrisis. Een ervan wordt georganiseerd door de Amerikaanse president Barack Obama, en verenigt de vijftien landen die het meest bijdragen aan humanitaire hulp. België is er daar een van.

Op die bijeenkomst zal de financiering van humanitaire hulp besproken worden, met een oproep om die hulp met 30 procent te verhogen. Daarnaast moet die top ook een beter begrip opleveren voor het fenomeen van de vluchtelingen, hun noden, de routes die ze nemen en de diepere oorzaken van migratie bestuderen. Premier Michel zal daar voor ons land het woord nemen. Op donderdag en vrijdag zal hij de Algemene Vergadering toespreken.

Tijdens deze week zullen ook verschillende kaderakkoorden met multilaterale organisaties, zoals Unicef, UN Women of de Internationale Arbeidsorganisatie, afgesloten worden. Daarnaast is deze week ook het moment voor een reeks bilaterale ontmoetingen, vooral met leiders van verschillende Afrikaanse landen.

bron: Belga