‘Game of Thrones’ is meest bekroonde televisieserie ooit

‘Game of Thrones’ en ‘Veep’ zijn op de uitreiking van de Emmy Awards bekroond tot respectievelijk beste dramareeks en beste komedieserie. Tijdens de ceremonie moest de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump het vaak ontgelden.

‘Game of Thrones’ is na zes seizoenen intussen de meest bekroonde serie uit de geschiedenis van de prestigieuze televisieprijzen. Met in totaal 38 Emmy’s doet de reeks beter dan de sitcom ‘Frasier’. ‘Game of Thrones’ verzilverde 12 van de 23 nominaties.

Julia Louis-Dreyfus won voor de vijfde opeenvolgende keer de prijs voor beste actrice in een komedie, voor haar rol in de eveneens bekroonde politieke satire ‘Veep’.

De miniserie ‘The People vs OJ Simpson: American Crime Story’ over de moordzaak tegen de American footballspeler, won negen Emmy’s, waaronder de prijs voor de beste miniserie.

Jeffrey Tambor won opnieuw de prijs voor beste acteur in een komedie (‘Transparent’). Rami Malek kreeg dan weer de Emmy voor beste acteur in een dramareeks (‘Mr. Robot’). Tatiana Maslany (‘Orphan Black’) werd bekroond als beste actrice in een drama.

Productiehuis HBO haalde 22 Emmy’s binnen, gevolgd door FX Networks met 18.

Tijdens de ceremonie werden de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en zijn voorstel om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten geregeld op de korrel genomen. “Ik denk dat ’Veep’ de muur tussen komedie en politiek heeft afgebroken”, zei Louis-Dreyfus toen ze haar prijs in ontvangst had genomen.

De Amerikaanse komiek Jimmy Kimmel, de presentator van de Emmy Awards, richtte zich dan weer op Mark Burnett, de producer van ‘The Apprentice’. Die realityshow maakte van Trump een gevestigde waarde in de VS. “Wie heeft de schuld aan het fenomeen Trump?”, aldus Kimmel, waarna hij naar Burnett wees. “Als hij verkozen wordt en die muur bouwt, gooien we Mark Burnett er als eerste over.”

Foto AFP / V. Macon