Franse tolwegen weer stukje duurder

Over de Franse autosnelwegen rijden zal de komende jaren iets duurder worden. De Franse overheid verhoogt de péage om een ambitieus investeringsplan van 1 miljard euro te financieren.

Wie de afgelopen zomermaanden met de auto op vakantie is geweest bij onze zuiderburen, kan bevestigen dat zo’n roadtrip hand in hand gaat met fikse uitgaven aan de tolwegen. Binnenkort moet je daarvoor nog een stukje dieper in de portemonnee tasten. Dat heeft de Franse staatssecretaris voor verkeer Alain Vidalies aangekondigd.

De Fransman heeft een heus plan uitgewerkt om de wegeninfrastructuur een flinke boost te geven. Hij legde zijn oor te luisteren bij de lokale besturen om te kijken wat voor hen de belangrijkste werkpunten zijn. Van de vijftig dossiers blijven er nog dertig over. Het gaat dan onder meer om de aanleg van verkeerswisselaars, carpoolparkings, ecoducten en geluidsschermen. Nog volgens Vidalies zouden de werkzaamheden ruim 5.000 jobs opleveren.

Het kostenplaatje van dit plan zou geraamd worden op een miljard euro. Het grootste deel van die kosten zal gedekt worden door een verhoging van de tol. Concreet zal het gebruik van de autosnelwegen tussen 2018 en 2020 elk jaar 0,3% tot 0,4% duurder worden. Behalve de weggebruikers zullen ook de lokale entiteiten moeten bijdragen om de werken te kunnen uitvoeren.

Hoeveel péage je momenteel betaalt in Frankrijk, hangt onder meer af van hoever je rijdt. Rij je bijvoorbeeld van Metz naar Parijs, dan betaal je momenteel 25 euro. In kader van dit plan zal er dan elk jaar 10 cent bijkomen.

Vandaag wordt het investeringsplan officieel voorgesteld aan de lokale besturen. Tegen eind volgend jaar zouden de eerste grote werken opgestart moeten zijn en tegen 2019 zouden die afgerond moeten zijn.