Vuye en Wouters aan de kant gezet

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn zonder pardon geschorst als de communautaire experts van N-VA. Ook worden ze uit het partijbestuur en het dagelijks bestuur gezet.

Dat het de afgelopen weken rommelt bij N-VA over de communautaire koers van de partij staat buiten kijf. Een interview in De Morgen met Hendrik Vuye (foto links) en Veerle Wouters (rechts), die ermee dreigden uit de partij te stappen als die in 2019 zonder communautair programma naar de kiezer trekt, was de spreekwoordelijke druppel. Partijvoorzitter Bart De Wever stoorde er zich mateloos aan dat interne discussies in de media gevoerd werden, en was gisteren dan ook onverwurmbaar op het partijbestuur.

Daar werd beslist Vuye en Wouters te schorsen. “We spelen als een team en het is niet de bedoeling om spelers van het eigen team te tackelen en de rangen te openen”, reageerde De Wever. De voorzitter benadrukt dat ze niet uit de partij gezet worden.

In een eerste reactie ontkent Vuye dat ze “partijgenoten getackeld zouden hebben”. “We nemen akte van de beslissing. Ik zie dat Bart De Wever een gesprek vraagt met ons, we zullen nadien pas beslissen over onze toekomst. Het zou niet correct en niet fair zijn om daar nu al uitspraken over te doen”, zegt Vuye, die zijn lot in elk geval wel verbindt aan dat van Wouters. Blijven of vertrekken zullen ze dus samen doen.

Objectief V

Dat Vuye en Wouters niet langer aan het hoofd staan van de communautaire denktank, betekent niet dat ‘Objectief V’ op de schop gaat. “Uiteraard is dat niet van de baan”, klinkt het in de kringen van voorzitter Bart De Wever. Hoe het verder moet, ligt nog niet vast. De partijtop wil eerst het gesprek van Vuye en Wouters met De Wever afwachten. Dat zal morgen plaatsvinden.