Disneyfiguren moeten kleuters doen bewegen

Veel kinderen brengen een groot deel van hun dag zittend door. Om hen uit de zetel te krijgen doet het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beroep op Micky Mouse en co.

Anno 2016 omschrijven experts zitten als het nieuwe roken. En jong geleerd is oud gedaan, want uit een rapport van het Vlaamse Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) blijkt dat ook kinderen continu zitten: in de auto, thuis en ook op school. Ruim 6 tot 9,5 uur brengen ze op hun zitvlak door. Dat is maar liefst 50 tot 80% van hun wakkere tijd. Dat is problematisch, want kleuters die te lang stilzitten, zijn later vaak zwaarlijvig.

“Kleuters die veel tijd op een stoel doorbrengen, lopen meer risico op overgewicht”, bevestigt Femke De Meester van het VIGeZ. “Als je lang stilzitten beperkt, kan dat op langere termijn zelfs beschermen tegen ziektes.”

Daarom hebben het VIGeZ en Disney de handen in elkaar geslagen. Met de campagne ‘Woogie Boogie’ willen ze kleuters aan het bewegen krijgen. Ze roepen daarbij de hulp in van onder meer Mickey Mouse, Donald Duck en Sofia. In korte filmpjes moedigen de Disneyfiguurtjes kleuters aan om op te staan en bewegingen na te doen. De filmpjes zijn te zien op het tv-kanaal Disney Junior en op YouTube, en kunnen ook gebruikt worden in kleuterscholen.

“We weten dat de favoriete personages van kinderen een enorme invloed hebben op hun gedrag. We willen de populaire Disneypersonages en -verhalen dan ook gebruiken om kinderen op een positieve manier te inspireren en om gezond gedrag te stimuleren”, legt De Meester uit.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) steunt de campagne. “Te lang stilzitten is een hedendaags fenomeen waar we als overheid mee aan de slag moeten. Zoals zovele zaken geldt ‘jong begonnen is half gewonnen’. Daarom zijn deze clips van Disney en VIGeZ een goed initiatief’.”