Derde ontploffing in drie dagen nabij New York

In de staat New Jersey is opnieuw een bom gevonden. Het springtuig ontplofte bij een poging tot ontmijning. Eerder dit weekend ontploften in de regio al twee bommen.

In de stad Elizabeth, in New Jersey, heeft er een ontploffing plaatsgevonden toen een robot een verdachte zak in een vuilnisbak onderzocht. In de zak bleken uiteindelijk vijf explosieven te zitten. Een daarvan kwam tot ontploffing toen de robot die trachtte te ontmijnen. Twee voorbijgangers hadden het pakket aangetroffen nabij het station. Ze hadden elektriciteitsdraden gezien en de politie verwittigd. Dat maakte de burgemeester van de stad bekend op een persconferentie. Het station werd gesloten en het treinverkeer onderbroken.

Elizabeth ligt vlakbij New York City, waar zaterdag in de wijk Chelsea al een bom ontplofte. Eveneens zaterdag ontplofte bovendien een bom bij een loopwedstrijd in Seaside Park in New Jersey. Bij de ontploffing in Chelsea vielen 29 gewonden, de andere springtuigen maakten geen gewonden.

Gezocht

Volgens onderzoekers ziet het ernaar uit dat de bommen het werk zijn van amateurs, aangezien de ontploffing telkens misliep. Momenteel is er geen link gevonden tussen de verschillende ontploffingen. Ook wordt er voorlopig geen verband gelegd met terroristische groeperingen. De aanslagen zijn niet opgeëist. In New York werden vijf mensen gearresteerd. Bovendien wordt er gezocht naar een 28-jarige man. Het gaat om de Afghaanse Amerikaan Ahmad Khan Rahami.

Zender CNN berichtte dat speurders een man hadden gezien op beelden van bewakingscamera’s op de plaats van de ontploffing in Chelsea. Die man is ook gefilmd door een andere camera op de plaats waar een ander, niet-ontploft springtuig is gevonden. Hij liet er een zak achter. De video toont hoe twee mannen er een plastic zak uithalen met het springtuig, waarna ze opnieuw vertrekken.