Brussel krijgt elektrische scooters

Brusselaars zullen vanaf oktober gebruik kunnen maken van elektrische deelscooters. Het bedrijf Scooty heeft zijn plannen daarvoor voorgesteld.

Scooty wil in een eerste fase, vanaf oktober, 25 scooters in omloop brengen tussen het Centraal Station, de Louizalaan en de Europese wijk. Tegen maart komen er nog eens 50 bij, en binnen de twee jaar zou de vloot al uitgebreid moeten zijn tot meer dan 700 toestellen. In Parijs bestaat het systeem al enkele maanden.

Smartphone

Het principe is gelijkaardig aan ‘free floating’-systemen van autodelen, waarbij je het voertuig op een andere plek kan achterlaten dan waar je opgestapt bent. Met een app op je smartphone kan je een brommer vinden die vrij is. Vervolgens kan je die, eveneens via de app, reserveren. Daar aangekomen kan je de scooter starten met behulp van je smartphone. Alvorens te vertrekken neem je eerst nog een helm uit de koffer en dan kan je op weg. In de koffer zitten twee helmen van verschillende maten.

Lege batterij

De tweewielers bevatten twee batterijen en kunnen zo’n vijftig kilometer afleggen. Zodra de eerste van beide batterijen leeg is, verstuurt de scooter een signaal, waarna medewerkers van het bedrijf de lege batterij vervangen door een volle. Zo valt de gebruiker niet stil halfweg zijn tocht.

Voor een abonnement betaal je 25 euro per maand. Wanneer je een scooter huurt, betaal je vervolgens 2,5 euro voor de eerste tien minuten. Elke minuut langer betaal je nog een 0,25 euro.