Vals terreuralarm in Parijs vermoedelijk van twee tieners

Onderzoekers denken dat de valse melding van een gijzelneming in een kerk in het centrum van Parijs van afgelopen zaterdag het werk was van twee tieners. De oproep gaf aanleiding tot een massale antiterreuractie door de Franse politie. In een artikel op zijn website meldt het Franse tijdschrift L’Obs zondagavond contact te hebben gehad met twee jongeren van 16 en 17 jaar, die beweren het bewuste telefoontje naar de politie gepleegd te hebben. De jongeren wilden naar eigen zeggen de aandacht trekken.
Volgens de website van de krant schepte een van de twee jongeren zaterdag op Facebook op dat er een helikopter en 50 politiewagens werden ingezet, en dat de zogezegde gijzeling het nieuws had gehaald.
Aanvankelijk waren ze van plan om een moskee te kiezen, maar na de moord op de priester in een kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray in juli dachten ze dat het “beter zou werken met een kerk”.
Als het onderzoek bevestigt dat de jongeren effectief achter de actie zaten, gaat het om “totaal onverantwoordelijk gedrag”, zo reageerde de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Pierre-Henry Brandet. “Zeker binnen de huidige context van de terreurdreiging. Het is het leven van anderen in gevaar brengen, door de hulp- en veiligheidsdiensten af te leiden van echte noodgevallen”, zo voegde hij toe.
Het parket heeft een onderzoek geopend naar de aangifte van een denkbeeldige misdaad en de verspreiding van valse informatie, zo weet persbureau AFP.

bron: Belga