Ruim kwart Franse moslims beleeft religie strikt en staat zo in marge van maatschappij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Terwijl ongeveer de helft van de moslims in Frankrijk zijn religie beleeft in harmonie met de waarden van de Franse lekenstaat, bevindt ruim een kwart zich "in de marge van de maatschappij" door een strikte toepassing van de islamitische leer. Dat moet blijken uit een vanmiddag gepubliceerde enquête. Het studiebureau Ifop peilde in opdracht van de liberaal georiënteerde denktank Institut Montaigne naar de godsdienstigheid van de moslims, onder meer op basis van hun standpunt tegenover de hoofddoek, halalvlees en de lekenstaat.

Daaruit komen drie profielen naar voren. Een eerste groep, de zwijgzame meerderheid (46 procent), omvat moslims doe volledig geseculariseerd zijn, of op het punt staan hun integratie af te ronden. Ze zijn vaak praktiserend moslim, maar "zonder grote conflicten met de normen van de Franse samenleving". Een tweede groep (25 procent) is iets vromer, maar is bijvoorbeeld gekant tegen de boerka en polygamie. De laatste groep (28 procent volgens de enquête) omvat gelovigen die "zich een geheel van waarden hebben eigengemaakt dat duidelijk haaks staat op de Franse waarden", waarmee ze zich "in de marge van de samenleving" plaatsen. Die groep is volgens Ifop oververtegenwoordigd bij jongeren (50 procent van de -25-jarigen).

In de enquête sprak 70 procent van de Franse moslims zich uit voor halalvlees en 65 procent voor het dragen van een hoofddoek (met 24 procent die het dragen van een boerka goedkeurt). Tegelijkertijd zegt twee derde van de bevraagde vrouwen geen hoofddoek te dragen.

Volgens Ifop is 5,6 procent van de +15-jarigen in Frankrijk moslim en 10 procent van de -25-jarigen. De resultaten komen uit een telefonische rondvraag bij ruim 1.000 moslims.

De golf van jihadistische aanslagen sinds 2015 en de naderende presidentsverkiezingen doen het debat over de plaats van de islam in Frankrijk oplaaien.

bron: Belga