“Geslaagde 16de editie Autoloze Zondag”

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet is meer dan tevreden over de 16de editie van de Autoloze Zondag. Die trok duizenden mensen, die de 160 km² van het Brussels Gewest te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer verkenden. Ook de koninklijke familie trok er zondagvoormiddag op uit in de autovrije straten van de hoofdstad. “Een hele zondag lang was Brussel een voorbeeld van hoe de mensen de stad kunnen beleven”, zegt minister Smet. “Het doet mensen verlangen naar een betere stad.” “Het is een mooie zonnige dag geworden en duizenden fietsers, wandelaars en skaters hebben Brussel een dag lang doen bruisen” zegt minister Smet. “Volgens de Brusselse politie waren er dit jaar meer fietsers onderweg in het gewest dan de afgelopen jaren. De Autoloze Zondag toont perfect aan dat een stad met minder auto’s en meer mensen in de straten een levendigere en aangenamere stad is.”
Het Brusselse Gewest, de gemeentes en verschillende verenigingen organiseerden tal van activiteiten. Zo konden kinderen tussen 5 en 14 jaar zich langs het kanaal uitleven op verschillende fietsparcours. Van op het Koningsplein vertrokken meer dan duizend mensen te voet, met de fiets of op rollers voor een tocht door het gewest en op het Poelaertplein kwamen veel mensen samen om te dansen op de tonen van verschillende bekende dj’s, terwijl judoka en Olympisch medaillewinnaar Dirk Van Tichelt een judo-initiatie gaf op de Grote Markt.
Incidenten waren er niet maar de vzw Cyclo kreeg wel meer oproepen dan afgelopen jaar via het groene nummer: een twintigtal fietsenmakers doorkruisten de hoofdstad om kleine technische problemen op te lossen.
De Autoloze Zondag was de start voor de Week van de Mobiliteit in het Brussels Gewest. Die gaat nog verder tot en met vrijdag 23 september.

bron: Belga