EK wielrennen - Philippe Gilbert ontgoocheld met achtste plaats

door
Belga
Leestijd 2 min.

"We hebben met de Belgische ploeg een zeer sterk EK gereden", vatte Philippe Gilbert zondag samen na afloop van het EK, "alleen is het jammer dat we geen medaille pakken. Zelf ben ik zwaar ontgoocheld met mijn achtste plaats. Ik kwam naar hier voor meer." Het was een eerlijke Philippe Gilbert na afloop van het eerste EK in Plumelec. "We maken de koers, maar we rijden geen resultaat", zei hij. "Zelf was ik op het eind niet goed genoeg. Dat is spijtig. Het is ook jammer voor Gianni Meersman", gaf hij wel toe, "als je ziet hoe sterk hij was, had hij beter zelf zijn sprint gereden in plaats van voor mij gewerkt of hadden we beter met twee gesprint. We hadden misschien iets beter kunnen communiceren met elkaar. Als hij die inspanning niet voor mij doet, denk ik dat hij dichter dan mij had kunnen eindigen. Dat is wel jammer voor hem, ik bied daarvoor ook mijn excuses aan. Dat ik tekortkwam is mijn schuld, maar omdat hij voor mij de sprint lanceert, mist hij ook zijn kans. Dat is jammer voor hem, maar voor de rest denk ik niet dat we met het team veel fouten gemaakt hebben."

Al was het wel de Belgische ploeg die het gat dichtte op een kopgroep waar Jelle Vanendert en Ben Hermans deel van uitmaakten. "We hebben de tactiek gevolgd die vooraf was besproken", doet hij uit de doeken. "Er was geen enkele zekerheid met dat groepje van achttien renners dat we een medaille zouden pakken. Dus heb ik even met de bondscoach overlegd aan de wagen en er werd beslist dat we het gat op hen moesten dichten met de ploeg. En dat is dan gebeurd."

Daarna glipte Gilbert zelf even weg met Benoot en Hermans, andermaal in een grote groep. "Ik geloofde in dat groepje met Tiesj en Ben, twee kilometer lang hebben we goed samengewerkt, maar daarna keek iedereen een beetje naar elkaar. De groep was te groot en we werden weer bijgebeend."

In de sprint zelf deed Gilbert niet echt mee. "Ik moet geen excuses zoeken, ik was niet goed genoeg meer op het eind."

Sagan won met gemak die sprint. "Als je de beelden ziet, straf wat hij doet. Alleen Greg kan hem verslaan op dit moment", lachte Gilbert, "het is een mooie winnaar, voor een eerste EK staat dat mooi in de boeken."

bron: Belga