EK wielrennen - Bondscoach Kevin De Weert zag sterke ploeg, maar blijft achter zonder resultaat

door
Belga
Leestijd 3 min.

"We hadden gehoopt op een podium of meer", aldus bondscoach Kevin De Weert zondag na afloop van het EK wielrennen in het Franse Plumelec. "We worden achtste en dan kan ik natuurlijk niet helemaal tevreden zijn. We rijden een sterke koers, maar blijven achter met lege handen. Anderzijds, ik besef wel dat je niet altijd een medaille kan pakken. Teleurgesteld ben ik niet, maar natuurlijk had ik liever een beter resultaat gezien." De Belgen koersten offensief, zoals vooraf aangekondigd en lieten zich voortdurend opvallen, maar nemen uiteindelijk weinig mee naar huis. "Het begin van de koers verliep perfect voor ons", aldus de bondscoach, "vier jongens mee in de vroege vlucht. Alles viel te controleren."

Op zo'n 40 km van het eind reed een groepje weg met 18 renners: onder hen ook Ben Hermans en Jelle Vanendert. Uiteindelijk was het de Belgische ploeg zelf die het gat dichtte. "Dat is een keuze die ik gemaakt heb", licht de bondscoach toe. "Ben moest de koers openbreken, druk zetten op Sagan en dat doet hij perfect, maar was het was niet de bedoeling dat we met zo'n grote groep zouden wegrijden zonder Jan Bakelants, Tiesj Benoot of Jens Keukeleire erbij. Het was Ben en één van die drie erbij. Nu was het Jelle Vanendert die erbij zat. Dat was geen ideale situatie."

Dus moest de bondscoach een beslissing nemen. "Ik heb even overlegd met Gilbert aan de wagen en gevraagd hoe hij zich voelde. Hij antwoordde dat hij zich goed voelde, dus besliste ik dat we hen terug moesten halen. Dat gebeurde dan ook."

Had hij dan niet beter het werk overgelaten aan de Franse, Slovaakse of Spaanse ploeg? "Tja, je moet een beslissing nemen", aldus De Weert. "We zaten nog met Tiesj, Phil, Jens en Gianni in het peloton, opeens waren we onze sterkte in de breedte kwijt. Ben zat in een kopgroep van 18. Ik zeg niet dat hij het niet kan afmaken, maar hij was niet de renner die we naar voren hadden geschoven in zo'n situatie, wel in een klein groepje, maar niet met 18 renners. Als je ze laat rijden, neem je een groot risico, dus besliste ik om hen terug te pakken. Kijk, als Tiesj of Jan mee zijn in dat groepje, is dat anders, rijden we misschien niet en blijft die groep misschien voorop, maar ik moest toen een beslissing nemen. Is dat een fout? Ik weet het niet, achteraf is het altijd gemakkelijk om analyses te maken. We pakken ze terug en daarna ontstond een nieuwe kopgroep, wel met Phil, Tiesj en Ben Hermans. Dat was ideaal, maar toen haalden de Fransen hen terug. Dat is koers."

Finaal werd er gesprint en Gilbert kwam daar niet bij te pas. "Dan zijn het de benen die spreken", aldus De Weert, "er was vooraf besproken om met één iemand te sprinten en in de koers zelf zou beslist worden wie dat zou zijn. Phil gaf aan goed te zijn, dus Gianni zou voor hem de sprint lanceren. Gianni zette aan, Phil zat niet in zijn wiel, dat is ook koers. Het is nu een achtste plaats, dat is niet waarvoor we gekomen waren, maar ik kan mijn jongens niets verwijten", eindigde hij. "Je kan niet elke koers medailles pakken."

bron: Belga