Crevits wil met Marcourt consensus zoeken over filter voor geneeskundestudies

Crevits wil met Marcourt consensus zoeken over filter voor geneeskundestudies

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil met haar Franstalige collega Jean-Claude Marcourt (PS) praten om te bekijken of ze geen gelijkaardig filtersysteem kunnen uitwerken voor de toegang tot studies arts en tandarts. Dat zei ze vanmiddag in De Zevende Dag. De federale regering bereikte deze week een akkoord over de artsenquota in 2022. De traditionele verdeelsleutel tussen Nederlandstaligen en Franstaligen blijft 60/40. Het eerdere voorstel van de planningscommissie om de quota te veranderen naar 56,5 procent en 43,5 procent, een voorstel dat aan Vlaamse kant op veel protest botste, wordt dus niet gevolgd.

Om het overschot aan afgestudeerde artsen te beperken, wil de federale regering intussen ook in Franstalig België een ingangsexamen bij aanvang van de studies, zoals dat in Vlaanderen bestaat. Vorig academiejaar kwam er daar een filter na het eerste jaar, maar dat systeem werd door de Raad van State onder vuur genomen.

Minister Marcourt, bevoegd voor hoger onderwijs in de Franse Gemeenschap, wil wel praten over een filter aan het begin van de studies, maar is niet zo te vinden voor de manier waarop dat in Vlaanderen gebeurt. Hij is meer voor een vergelijkend examen.

Vlaams minister Crevits is bereid om met Marcourt naar een consensus te zoeken. Crevits is bereid het Vlaamse systeem te herbekijken. “Maar alleen onder de voorwaarde dat we ernstig werk blijven maken van die instroombeperking, zodat jongeren die starten de zekerheid hebben dat ze na het afstuderen een Riziv-nummer krijgen.”

bron: Belga