Brusselse Open Monumentendagen trekken duizenden bezoekers

De Brusselse Open Monumentendagen hebben de voorbije twee dagen duizenden geïnteresseerde bezoekers getrokken. Dat meldt het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort. “Deze 28e editie van de Open Monumentendagen, waarop alle activiteiten gratis werden aangeboden, was een klinkend succes”, klinkt het. “Brussel heeft bewezen dat het stijl heeft.” Het evenement droeg dit jaar als thema “Stijlen gerecycleerd” en stelde de vraag op welke manier werden de stijlen in de loop der tijden geherinterpreteerd werden, hoe en waarom hebben de architecten putten uit de formele repertoires van weleer en welke gebouwen in het Brusselse emblematisch waren voor deze herinterpretaties. Er was niet alleen aandacht voor neostijlen en historiserende stijlen van de 19de eeuw (neogotisch, neoclassicistisch, neorenaissance, neoromaans, eclecticisme,…), maar ook recentere stijlen als het regionalisme en het postmodernisme. Naast 97 monumenten die bezocht konden worden, waren er ook talrijke andere activiteiten zoals wandelingen te voet, per fiets, bustochten, en tentoonstellingen.
“De woning van architect Pierre-Victor Jamaer trok op twee dagen 1.200 bezoekers”, zegt Jo De Witte van het kabinet-Vervoort, “het voormalig hotel en bank Empain, ook gekend als het voormalig hotel de Knuyt de Vosmaer trok op één dag meer dan 1.000 bezoekers, de galerij van de Waux-Hall meer dan 1.200 in twee dagen, de Vereniging van de Adel van het Koninkrijk België 1.300 in het hele weekend, de voormalige hippodroom meer dan 3.000, en dat enkel vandaag, het Beurspaleis meer dan 8.000 bezoekers op zaterdag en zondag en de vrijmetselaarstempels van de Lakenstraat en van de Peterseliestraat elk meer dan 3.000 voor de twee dagen.”
Er was ook heel wat belangstelling voor het Brussels parlement, het Paleis der Natie, het Parlement van de Franse Gemeenschap, het Rekenhof en Hertoginnedal.

bron: Belga