Sagan spurt naar eerste Europese titel

Peter Sagan heeft in het Franse Plumelec de allereerste Europese titel op de weg veroverd. De Slovaak haalde het in de spurt met sprekend gemak voor de Fransman Julian Alaphilippe en de Spanjaard Dani Moreno. Philippe Gilbert werd als eerste Belg pas achtste.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Het EK wielrennen werd voor het eerst georganiseerd, maar heel wat toppers lieten de Europese strijd aan zich voorbijgaan. België stuurde met onder meer Jan Bakelants, Ben Hermans, Gianni Meersman en kopman Philippe Gilbert wél een sterke selectie naar Plumelec, waar de renners op een lokaal parcours rondjes draaiden. Zeventien in totaal, goed voor een totale afstand van ruim 230 kilometer.

Sagan maatje te groot

De Belgen lieten onderweg niet na om het vuile werk op te knappen, maar zonder Greg Van Avermaet als afwerker moesten de lichtblauwen zoals verwacht de duimen leggen voor de Slovaakse topfavoriet Peter Sagan. Zelfs zonder noemenswaardige helpers bleek de regerende wereldkampioen in de beslissende spurt twee maten te groot voor de verzamelde concurrentie. Alaphilippe en Moreno, de nummers twee en drie, stonden niet eens op de foto. Ondanks het sterke werk van Meersman kon Gilbert zich niet echt in de strijd om de overwinning mengen. Meer dan een achtste plaats zat er niet in voor de Ardennees.

"Erg ontgoocheld"

"Daar ben ik erg ontgoocheld mee", zuchtte Gilbert na afloop. "We hebben met de Belgische ploeg een zeer sterk EK gereden, maar we pakken geen medaille. Ik was niet naar hier gekomen voor een achtste plaats. Op het einde was ik niet goed genoeg. Dat is ook jammer voor Meersman, die beter zelf zijn sprint gereden had in plaats van voor mij te werken."