’s Werelds oudste man viert eindelijk zijn bar mitswa

Joodse jongens vieren wanneer ze dertien worden normaal gezien hun bar mitswa. Vanaf dan heeft hij de plicht om zich aan de geboden en verboden van de joodse wet te houden. Voor ’s werelds oudste man komt die officiële verantwoordelijkheid pas een eeuw later. 

Yisrael Kristal is deze week 113 jaar geworden en is sinds dit jaar officieel de oudste man van de wereld. Later deze maand zal hij ook zijn bar mitswa vieren. In principe is hij daar een eeuw te laat mee, omdat het overgangsfeest normaal gezien op de dertiende verjaardag van een jongen wordt georganiseerd.

De Poolse eeuweling zou normaal gezien zijn bar mitswa in 1916 gevierd hebben, maar waarschijnlijk had Kristal toen andere zaken aan zijn hoofd. Zijn moeder was drie jaar eerder overleden en zijn vader was opgeroepen om voor het Russische leger te vechten in de Eerste Wereldoorlog.

De man, die sinds 1950 in Israël woont, zal binnen enkele weken het overgangsritueel eindelijk verrichten. Dat heeft zijn dochter bevestigd aan BBC News. Naar de traditie zal hij de gebedsriem dragen en tijdens een dienst een deel van de Thora, het heilige boek van het joodse geloof, voorlezen.

“Hij zal gezegend worden, we zullen zingen en dansen en snoep uitdelen. We zijn dolgelukkig want het is een grote eer om zijn bar mitswa te vieren. Zijn kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en neven komen allemaal naar het feest”, aldus zijn dochter.

Foto AFP / S. Kopershtouk