Explosie schrikt New York op

De explosie in New York waarbij 29 gewonden vielen is kwaad opzet, maar is niet gelinkt aan internationaal terrorisme. Dat maakte gouverneur Andrew Cuomo bekend. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen.

Zaterdagavond om 20u30 lokale tijd ontplofte een bom die verstopt zat in een vuilnisbak in een drukke straat in Chelsea. Daarbij vielen 29 gewonden, die ondertussen allemaal het ziekenhuis verlaten hebben. Enkele straten verderop werd een tweede springtuig – een snelkookpan met kabels – gevonden. Dat tuig ontplofte niet. “We mogen ons gelukkig prijzen dat er geen doden zijn gevallen”, stelde de gouverneur. “Het leven in New York zal zijn gewone gang gaan. We zullen hen niet laten winnen.”

Wie de daders zijn was nog niet duidelijk. Er waren voorlopig geen bewijzen dat er een link is met een internationale terreurgroep zoals IS en niemand heeft de aanslag al opgeëist. Het bewijsmateriaal wordt nu onderzocht, zo benadrukte Cuomo. “Wie deze bommen ook geplaatst heeft, we zullen hen vinden en ze zullen worden berecht.” De politie bekijkt onder meer de opnames van veiligheidscamera’s die in de buurt hangen. In het onderzoek wordt ook samengewerkt met de buren uit de staat New Jersey. Daar vond zaterdag ook een ontploffing plaats net voor de start van een loopwedstrijd, maar daarbij vielen geen gewonden. Ook is er nog geen verband gevonden tussen beide gebeurtenissen.

Duizend extra agenten

Hoewel er volgens de gouverneur geen directe dreiging is, zet hij uit voorzorg wel nog eens duizend extra agenten in in de buurt van metrostations, luchthavens en bussen.

Extra waakzaamheid is geen overbodige luxe, want vandaag start in New York de algemene vergadering van de Verenigde Naties en een top over de vluchtelingenstromen.