Waalse Feesten – Magnette bereid regels te verstrengen voor site Caterpillar en ongehoorzaamheid aan EU

Waalse Feesten - Magnette bereid regels te verstrengen voor site Caterpillar en ongehoorzaamheid aan EU

De Waalse regering is bereid het bestaande recht te versterken om de controle te heroveren over de site van Caterpillar in Gosselies. Dat heeft Waals minister-president Paul Magnette (PS) gezegd in zijn toespraak op de Waalse Feesten zaterdag in Namen. Magnette voegde eraan toe dat hij bereid is tot ongehoorzaamheid aan Europa om de overheidsinvesteringen te lanceren. “Wat Caterpillar ons zegt over de toestand van de wereld is dat we dringend de mens en zijn ontwikkeling centraal moeten stellen en na een democratisch debat regels moeten opmaken, die de macht van het geld op hun juiste plaats zetten”, aldus de Waalse regeringsleider.
Om op termijn de controle te heroveren over de site van de met sluiting bedreigde machinebouwer “zullen we alle bestaande rechtsmiddelen aanwenden, en ze desnoods versterken”, verzekerde Magnette, waarmee hij de mogelijkheid open laat van een decreet in die zin.
Magnette gelooft niet dat de beslissing van de Amerikaanse multinational de gevoerde strategie in vraag stelt die de Waalse regering en de sociale partners al twintig jaar voeren – de laatste tien jaar via het Marshallplan.
Wallonië schrijft zich in in de gecoördineerde publieke investeringsstrategie, met het federale niveau, en zal in zijn begroting een investeringscapaciteit voorbehouden, “ook als de Europese Commissie ons geen voorafgaande toestemming verleent”, zei Magnette verder. “Het is in het belang van de Europese Unie zelf dat je soms moet durven ongehoorzaam te zijn”, stelde Magnette, die vraagt af te stappen van de besparingen ingebeiteld door het Stabiliteitspact. “Als Europa niet van koers verandert, zal ze botsen op de woede van de volkeren.”.

bron: Belga