VN-overleg over Syrië vrijdagavond geannuleerd

VN-overleg over Syrië vrijdagavond geannuleerd
VN-overleg over Syrië vrijdagavond geannuleerd

Het overleg dat normaal vrijdagavond zou plaatsvinden in de VN-Veiligheidsraad over Syrië werd op het laatste moment geannuleerd op verzoek van Moskou en Washington, zo meldden diplomaten. De ambassadeurs van de 15 lidstaten van de Veiligheidsraad zouden achter gesloten deuren het Amerikaans-Russische akkoord over Syrië bespreken.
“Op verzoek van de Verenigde Staten en Rusland heeft het voorzitterschap van de Raad het overleg geannuleerd”, zo zei de afvaardiging van Nieuw-Zeeland, dat de Raad in september voorzit.
De Amerikaanse en Russische ambassadeurs moesten de nog onbekende details van hun akkoord toelichten. Hun overeenkomst voorziet in een wapenstilstand, die maandag van start ging en sindsdien moeizaam standhoudt. De wapenstilstand moet voedsel- en medicijnleveringen in belegerde Syrische steden mogelijk maken, in de eerste plaats in de rebellenwijken van de noordelijke stad Aleppo.
Als de wapenstilstand gehandhaafd kan worden, gaan Moskou en Washington ook militair samenwerken om Islamitische Staat te verslaan.
Het conflict in Syrië duurt al meer dan vijf jaar en eiste al meer dan 300.000 slachtoffers.

Bron: Belga